Kanalas Roland Patrisz – Fleischer Sára

Emlékszem három évvel ezelőtt a konténerben volt egy beszélgetés. Fogtunk egy nagy lapot, elkezdtünk tervezni, rajzolni Higivel, Lionnal és Filivel. A terven a BAGázs-telek konténer mögötti udvarát teljesen feltöltöttük kondi cuccokkal: húzódzkodó, tolonc, hasazó pad, miegymáso (telepi kifejezés). Nagyot álmodtunk, de hát először minden nagy dolgot meg kell álmodni! Tudtuk, hogy a megvalósítás nem holnap fog megtörténni, így elkezdtük bővíteni a csapatot, és azt használni, amink volt.

Kezdetben székek, padok, törölközők, seprűnyelek és egymás segítségével edzettünk. Viccesen hangzik, de működött, a szériák között pedig folyamatosan készültek a szelfik. De éreztük, hogy így nem olyan hatásos a fejlődés, így hát elkezdtem gondolkodni, mit tehetnénk és hogyan. A fő cél az volt, hogy egy olyan konditeret hozzunk létre, ami szép, vonzza az embereket, és sokféle funkcióval rendelkezik, hogy minél több izmot a lehető legprofibban tudjunk megmozgatni.

Tavalyelőtt el is kezdődött az álom megvalósítása. A BAGázs-telek beépítését a Prezi munkatársaival közösen csináltuk. A tervezéskor a helyiek, a leendő felhasználók igényei voltak a legfontosabbak. Felvettük a kapcsolatot több kültéri sportszergyártóval és forgalmazóval, ám végül nem ez lett az út. Először olyan mászóelemeket helyeztünk el a telken, amiket napközben a gyerekek használtak, de figyelembe véve a kondizók igényeit, bizonyos gyakorlatokra számukra is alkalmasak voltak.

Aztán a megvalósítás egy szervezett fórumon, Bagon kapott újabb lendületet, ahol az Átalakuló Közösségek nevű civil szervezetet láttuk vendégül. Tracey Wheatley-vel, Mester Attilával, Bérces Dórával, Mester Zsuzsával és Feldmár Nórival már évek óta dolgoztunk együtt, és szerettem volna, ha segítenek a kondi klubunknak, ezért lehívtam őket egy beszélgetésre. A résztvevők el tudták mondani, hogy miért fontos és hasznos, hogy legyen egy olyan hely, ahol edzhetnek, sikerült megláttatniuk, hogy a ,,gyúrás” nem csak az izmokról, nem csak a vagányságról szól. Itt az ember tervez, harcol, küzd, határokat feszeget. A kondi sok mindenre megtanít, és emellett segít abban, hogy teljesen ki tudj kapcsolni. Nagyon jó feszültség levezető, és ha ez nem lenne elég, még csapatot is épít, sőt a tudatos és egészséges táplálkozást is megköveteli. Ennek a találkozónak köszönhetően lett némi anyagi keretünk arra, hogy elkezdjük.

20160729_154206

De itt nem állt meg a sztori, nem ám! Váratlanul kaptam egy telefonhívást Ambrus Petrától, a BAGázs Egyesület kommunikációs vezetőjétől, hogy felkeresett minket egy felnőtt játszótereket építő cég, a HardBodyHang, hogy szeretnének hozni egy szettet a BAGázs udvarra. „Érdekel-e minket?” –kérdezték. „Mi? Ez komoly?” Az is hamar kiderült, hogy az ő eszközeik pontosan olyan mozgásra vannak kitalálva, mint amilyet a kondi klub szeretne. El is kezdődtek a konkrét lépések pl. a terep előkészítése, és pár héttel később közösen be is építettük az „adományt”, ami szinte sugárzott a Bagázs Közösségi Tér hátsó udvarán.

Cote 100%

Miután megfogalmazódott az igény, sokan sok energiát fektettek a kondi kialakításába. Csodálatos látni, hogy a kondi még olyan embereket is vonz, akiket korábban nem tudtunk elérni a programjainkkal, és talán egy ideig még nem is fogunk tudni mással, de ezúttal sikerült. Azt reméljük, hogy a képek az adományozót is örömmel töltik el. 🙂 A meglepetés, amit okoztak azzal, hogy két év után – korábban őket is megkerestük – sem felejtették el a telepi srácokat, és amikor megtehették, ekkora adománnyal segítettek nekünk, példaértékű.

Köszönjük!

20160729_163653