Szerző: Farkas Bálint és Rurik Sarolta

Miért fontos otthon lenni közéleti kérdésekben? Segít-e minket ez a tudás, amikor foglalkozhatnánk csak a saját dolgunkkal is, amikor legtöbbünk számára sokkal húsba vágóbb kérdés a lakhatásunk, a munkánk, a családi életünk és emberi kapcsolataink. Mégis, a saját életünket tágabb összefüggésekben látni talán mégsem annyira meddő, és nagyon is lehet gyakorlati haszna.

Az első bagi állampolgári ismeretek oktatásra egy szombati napon került sor néhány önkéntes és a Felnőttoktatás program tanulóinak részvételével. Már a bemelegítő beszélgetésben is kiderült, hogy majdnem mindenki rendszeresen néz híreket a tévében, leginkább puszta kíváncsiságból – mindenkit érdekel, mi történik a világban.

img_6763

Így volt elképzelésük arról is, hogy mi a politika, mit jelent politikusnak lenni és mik a legfontosabb problémák, amikkel foglalkozni kéne. Szóba kerültek pártok, jobb- és baloldal, a Parlament, a választások és persze a népszavazás. Mindenki a migránsokról akart kérdezni minket, de előbb még egy fontos elintéznivaló akadt: Bagnak új polgármestert kellett választani!

img_6772

Először összegyűjtöttük Bag és a telep legfontosabb problémáit. Eleinte a személyes gondok kerültek elő, hiszen ezek a legfontosabbak: a munkahelyi nehézségek, a viták, a kiszolgáltatottság egy-egy konkrét helyzetben. Azonban hamar áttértünk az általánosabb bajokra: a telep utcája egy sártól felázott földút, nincs közvilágítás, akadozik az orvosi ellátás, s ahogy jön a tél, egyre nagyobb gond a fűtés. Jöttek a javaslatok is: aszfaltút, új lámpaégők, új szigetelés a legrosszabb állapotban levő házakra, illetve gyerekorvos alkalmazása versenyképes fizetéssel. Sorba állítottuk a problémákat, nem voltak nagy viták, de néhány fontos dolog kiderült: például, hogy a közvilágítás hiánya egy másik probléma következménye. A lámpákat ugyanis néhányan kilövetik a gyerekekkel, hogy ügyleteiket a jótékony sötétségben intézhessék, így külön pontként a közbiztonság növelése is felkerült a listára, ez a telepieknek is fontos. Miután minden lényeges témát átbeszéltünk, Katrin és Blanka, a két polgármesterjelölt tartottak választási beszédet. Katrin nyitott polgármesteri hivatalt ígért és legfontosabbnak a jobb körzeti orvosi ellátást, illetve a gyorsan elérhető gyermekorvosi szolgáltatást tartotta. Szépen és meggyőzően beszélt, magabiztosan válaszolta meg a fórum hallgatóságának kérdéseit is. Blanka is fontosnak tartotta az egészségügy kérdését, illetve az út felújítását és működő közvilágítást ígért.

img_6788

A beszédek és a fórum kérdései után általános és titkos választást tartottunk, aminek eredményeként a szavazatszámláló bizottság (Molnár Zsuzska, a Felnőttoktatási program koordinátora) megállapította, hogy Katrin lett az új polgármester. Hét érvényes szavazatból hatot kapott, vetélytársa, Blanka egyet, két szavazat pedig érvénytelen volt.

Rövid szünet után rátértünk a mindenkit foglalkoztató bevándorlás kérdésére. A foglalkozás vezetőivel előre megállapodtunk abban, hogy minden téma esetében figyelünk arra, hogy saját véleményünkkel ne befolyásoljuk a résztvevőket, ugyanis gyakran előfordul, hogy egy foglalkozás résztvevői a foglalkozásvezetők szubjektív véleményére kíváncsiak. Ez alól a mostani alkalom sem volt kivétel, azonban fontosabbnak tartottuk bemutatni a probléma mélységét, sokrétűségét. A megosztott információkat hiteles, független forrásból (ENSZ Menekültügyi Főbizottság; Amnesty International) szerzett tényekkel támasztottuk alá, és inkább arra törekedtünk, hogy a résztvevők kialakíthassák saját álláspontjukat.

img_6810

A téma kapcsán beszélgettünk a népszavazásról, arról, hogy mit jelent menekültnek lenni; kik és miért indultak el Európába, merre mennek, és mekkora utat tesznek meg, és hogy hogyan kaphatnak menedékjogot. Ez egy nagyon informatív blokk volt, de nem nagyon látszott a fáradtság. Sok mindenről hallottak már a hírekből vagy másoktól, de a foglalkozásig összegyűjtött félinformációk sarkos vélemények helyett inkább csak kérdéseket szültek. Ezeket a menekültválság számainak vizuális bemutatásával, a nagyságrendek érzékeltetésével próbáltuk megválaszolni. A kezdeti bizalmatlanságot és félelmet nagyon hamar a kíváncsiság, majd a sajnálat váltotta fel.

img_6818

Nagyon jó volt látni a telepieket egymással és velünk is beszélgetni. Olyan kérdésekkel kapcsolatban érveltek, vitatkoztak, amelyeknek a megtárgyalásából többnyire kimaradnak. Pedig kiderült, hogy nagyon is érdekli őket, mi történik a telepen, Bagon, az önkormányzatnál, az országban, a Parlamentben, vagy éppen a menekültekkel úton Európába. Vannak kérdéseik, amiket szeretnének feltenni, és véleményük, amit szeretnének elmondani.

A nagy sikeren felbuzdulva a tervek szerint az állampolgári ismeretek oktatás a második félévben folytatódik, immáron nem csak a Felnőttoktatás program tanulóinak körében, de az IKSZ-es csoportok számára is tervezünk alkalmakat.