Bagázs-Bazár

bal

A BAGázs legújabb kezdeményezése egy társadalmi vállalkozás keretében megvalósított mozgóbolt. Ha érdekel, hogyan működik ez, olvass tovább!

A BAGázs-Bazár egy olyan, társadalmi vállalkozásként működő mozgóbolt, amelynek keretében Bagon és környékén árusítunk használt árucikket. A vállalkozás 2017 augusztusában indul, célunk új munkahelyek teremtése, minőségi és a mindennapi élethez szükséges termékek jóval a piaci ár alatti értékesítése, a társadalmi esélyegyenlőség növelése – mindezt a BAGázs elveinek mentén.

bal

Mi az a társadalmi vállalkozás?

A társadalmi vállalkozás egy olyan vállalkozás, amely bár üzleti alapon működik, és célja a rentábilis működés, alapértékei és kiemelt céljai között szerepel, hogy társadalmi szempontból fontos területeken is jelen legyen, azokon változtasson, javítson.

A társadalmi vállalkozás fogalmáról bővebben itt olvashatsz.

Miért indítunk társadalmi vállalkozást?

Három fő célunk van a Bagázs-Bazár létrehozásával:

  1. új munkahelyek teremtése
  2. minőségi és a mindennapi élethez szükséges termékek jóval a piaci ár alatti értékesítése
  3. társadalmi esélyegyenlőség növelése.

Hisszük, hogy az egyesületünk sokrétű programjainak ez irányú bővítésével mindhárom célt el tudjuk érni.    

Hogyan működik a Bagázs-Bazár?

Az adományboltok működésének koncepcióját ültetjük át egy “mozgóboltba”, ez lesz a Bazár. A boltban jó minőségű használt termékeket, cikkeket árulunk nagyon alacsony áron.

Hogy mitől mozgóbolt?

Nem üzlethelyiségben fogunk árusítani, hanem havonta pár alkalommal kihelyezett árusítást szervezünk. Ez jellemzően olyan helyeken történik majd, amit a BAGázs célcsoportja is könnyen elér, ugyanakkor nem kizárólagosan őket szeretnénk megszólítani, így törekszünk központi(bb) helyeket megtalálni (piacok, művelődési házak, közösségi terek stb.).

A készlethez gyűjtéssel jutunk: rendszeres időközönként, az árukészlet, illetve a kereslet alakulásának függvényében felhívást teszünk közzé, amelyben megjelöljük a gyűjtés helyét, idejét és azt, hogy milyen termékeket várunk. Csak olyan jó minőségű, jó állapotban lévő cikkeket fogadunk, amire tényleg szüksége van azoknak, akik a mozgóboltból vásárolnak. Az árusítás Bagon és annak 50km-es környezetében történik, de később növelni szeretnénk a területet.

A BAGázs elveihez hűen továbbra sem adományozunk. Ennél jobbat teszünk:

  1. az adományt munkahellyé alakítjuk azzal, hogy a mozgóboltban illetve a kapcsolódó logisztikai tevékenységekhez telepi munkavállalókat alkalmazunk,
  2. a vásárlással méltóságot adunk,
  3. a pénzügyi tudatosságot erősítjük.

A fenti hármas cél mellett pedig bevételt teremtünk, amit a BAGázs szolgáltatói tevékenységének, komplex programjainak finanszírozására használunk.

Mitől társadalmi ez a vállalkozás?

Hisszük, hogy ezzel a vállalkozással több területen is elérünk társadalmi hatást.

  1. Munkahelyet teremtünk. Ezzel nemcsak esélyt adunk, de segítjük a társadalmi integrációt is.
  2. Jó minőségű, használt terméket juttatunk el olyanokhoz, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy piaci áron vásároljanak. A bolt közel lesz a vásárlók lakóhelyéhez; megteremtjük a vásárlás élményét, a vásárlás méltóságát. A használt termékek újra-értékesítését a fenntartható fejlődés jegyében tesszük.
  3. Forrást teremtünk. Társadalmi vállalkozásként a mozgóboltból származó hasznot visszaforgatjuk, a Bagázs Egyesület programjaira, tehát továbbra is a célkitűzésünkben szereplő társadalmi értékteremtő munkára fogjuk fordítani.
Hogyan fog elindulni a Bagázs-Bazár?

2017. augusztustól indul egy próbaidőszak, amit 3 hónaposra tervezünk. Mivel maga a mozgóbolt koncepciója új – legalábbis az árusított termékeket tekintve – ez lesz az az átmeneti idő, ami alatt kellő tapasztalatot szerzünk az ötlet megvalósíthatóságáról, a szükséges módosításokról, a kereslet és kínálat összeegyeztethetőségéről.

Kérdésed van?

A társadalmi vállalkozás menedzsment csapatának tagjai Szekeres Judit, Weninger László és Martoni András, akik a Bagázs Egyesület önkéntesei.

Ha további kérdésed lenne a vállalkozással kapcsolatban, keress minket nyugodtan: bazar@bagazs.org.

Szekeres Judit

Szekeres Judit

Bagázs-Bazár menedzsment

Kérdésed van?
Írd meg a judit.szekeres@bagazs.org címre!

Weninger László

Weninger László

Bagázs-Bazár menedzsment

Martoni András

Martoni András

Bagázs-Bazár menedzsment

„A társadalmi vállalkozás termékei előállítása, értékesítése, illetve szolgáltatásai nyújtása során valamely égető társadalmi probléma megoldását is célozza, és üzleti tevékenysége szerves részét képezi a társadalmi célkitűzés. Az üzleti szektorban tevékenykedik; a profitcél és a társadalmi cél közti egyensúly megteremtésére törekszik, szem előtt tartva mind a pénzügyi fenntarthatóságot, mind a társadalmi hatást. Ezzel együtt helyi közösségek fejlesztéséhez járul hozzá például hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatása, egészségügyi, szociális és oktatási szolgáltatásokhoz való hozzásegítés, csökkentett energia- és erőforrás-felhasználás, természetvédelmi tevékenység, a víz vagy a levegő minőségének javítása révén”.

NESsT Magyarország

LEGYÉL TE IS ÖNKÉNTES!

bal
Legyél te is a BAGázs tagja! Ha úgy gondolod, hogy hozzá tudnál járulni a BAGázs munkájához az időddel, energiáddal, tudásoddal, vagy bármi mással, jelentkezz hozzánk önkéntesnek!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

bal

Ha kíváncsi vagy, hogy mi minden történik nálunk a telepen, iratkozz fel a hírlevelünkre! Negyedéves gyakorisággal küldünk neked egy levelet, amiben írunk eredményeinkről, programjainkról, bemutatjuk, hogy mivel foglalkozunk éppen a BAGázsnál.