Bagázs programok felnőtteknek

Százalékszámítás QR-kódba rejtve

A Felnőttoktatási program most már a második tanévét futja Bagon. A Lehetőségek Iskolájával karöltve olyan bagi felnőtteknek tartunk heti négy alkalommal 3 órás foglalkozást, akik nem fejezték be az általános iskolát. A tavalyi félévben 9-en léphettek felsőbb osztályba és ballagást is rendeztünk a nyolcadikat elvégző Kincsó tiszteletére.

Idén új és régi önkéntesekkel, újult erővel indult meg a tanév. A LogMeIn jóvoltából minden tanulócsoport kapott tableteket, így a tavalyi tapasztalatok alapján a digitális eszközök használatába és az internetes keresésbe is beletanulhatnak a tanulók. De persze ennél sokkal többről van szó.

Felnőtteket tanítani más, mint gyerekeket. A felnőttek élettapasztalatukból kifolyólag rengeteg mindent tudnak, ami a tananyag részét képezi, még ha nincsenek is tisztában ezzel. Ezenkívül igényeik is vannak a témákkal kapcsolatban. Ki tudna ellenállni, ha valaki arra kéri, hogy hagy tanuljon a százalékszámításról, mert több hétköznapi helyzetben is szüksége lett volna már erre a tudásra? Másrészt mivel felnőttek, többségüknek munkája és családja van. Ha valaki túlórázik, vagy beteg a gyerek, nem tud jönni órára. Ez a helyzet pedig nagyfokú differenciálást kíván az önkéntes tanárok részéről. Amivel szintén szembesülnünk kellett az az, hogy a kiscsoportos oktatás, a személyes hangnem és a rettentő erős motiváció ellenére is jelen van a szégyen. A hibázástól való félelem, és az ennek elkerülésére felépített tanulási stratégiák lebontása, a tanulók önbizalmának megerősítése, és az, hogy reális képet kapjanak a saját tudásukról, legalább olyan fontos feladatunk a sikeres vizsgára való felkészítés érdekében, mint a tananyag megtanítása. A digitális eszközök ezekben is tudnak segíteni.

img_6510

  • Bármilyen helyben felmerülő kérdésre azonnal választ tudunk, tudnak kapni.
  • A tanulók akkor és olyan módon fordulhatnak az internethez – felsőbb osztályokban a számológéphez – segítségül, amikor szükségét érzik.
  • A learningappssocrative alkalmazások segítségével azonnali visszajelzést kapnak a munkájukról, és akárhányszor visszatérhetnek a gyakorláshoz, a saját tempójukban haladhatnak.
  • Videókkal, animációkkal olyan kísérleteket végezhetünk el és mutathatunk be, illetve olyan helyekre utazhatunk a világban, ami máshogy nem lenne lehetséges.
  • Gyakorolni, módszereket kialakítani önállóan is tudnak a diákok a tableteken összeállított feladatsorokon. Csak akkor kell mások elé kiállniuk a megoldásokkal, ha késznek érzik magukat erre.
  • A visszajelzést küldő alkalmazások segítségével a tanárnak elég csak azokra a helyzetekre reagálnia, amikor hiányos tudást, bizonytalanságot, kérdést észlel. Ami megy, azt nem kell még egyszer megtanulni, így gyorsabban, hatékonyabban haladhat a csoport.
  • A QR-kódok segítségével beágyazott ellenőrző kérdéseken hiányzás után is gyorsan végig lehet menni, és mihamarabb be lehet kapcsolódni az új tananyagba.
  • A tabletek segítségével a tanárok tovább tudják bontani a kiscsoportokat, és differenciált feladatokat tudnak adni.
  • Olyan alkalmazásokkal, mint pl. A Quizlet új, önálló tanulási módszerekkel is megismerkedhetnek a vizsgára készülők.

img_6666

Ebben a félévben együtt tanulunk a digitális eszközhasználatról. Kipróbálunk dolgokat, összegyűjtjük azokat a módszereket, amelyek szuperül működnek, és elvetjük azokat, amik valami miatt nem. Mi, tanárok írunk feladatokat és kikérjük a tanulók véleményét.

Azt remélem, hogy egy hosszú és sikerrel kecsegtető út elején vagyunk, hogy a tanítványaink nem csak a végzettségükkel, hanem olyan készségekkel is, mint az önálló munkavégzés, az időbeosztás, a programismeret, elkápráztatják majd leendő munkaadóikat.