Túl a fizikai szükségleteken – beszámoló a bagi női csoport tapasztalatairól

Test- és énkép a cigánytelepen. Egy önismereti fókuszú csoport tapasztalatai címmel jelent meg szakmai munkatársunk, Aczél Zsófia és Kakuk Tímea cikke a Parola legfrissebb (2018/2) számában.

Köztudott, hogy hazánkban a segítői munka a szegregáltan és mélyszegénységben élők esetében elsősorban a fizikai és szociális szükségletekre fókuszál, és nem jelenik meg benne a pszichés, mentális segítségnyújtás. Pedig régóta tisztában vagyunk ennek szükségességével, és számos kutatás bizonyította, hogy Magyarországon a lelki egészség mutatói messze elmaradnak a jóléti államokétól, ez a terület rendszerszinten elhanyagolt az egészségügyben.

A hátrányos helyzetben lévők számára szinte lehetetlen hozzáférni a pszichoterápiás ellátáshoz vagy bármiféle lelki egészséggondozáshoz, ők legfeljebb a háziorvosi szolgálatig jutnak el különböző szorongásoldó vagy nyugtatótablettákért, és sokkal könnyebben nyúlnak tudatmódosító szerek felé is.

A BAGázs Közhasznú Egyesület évek óta működtet női klubot a bagi cigánytelepen. Ezt egyrészt az Egyesület által elért nőkben megfogalmazódott igény, illetve a közösségfejlesztés gondolata hívta életre. A női csoportok célja, hogy erősítse a roma közösségekben élő nők társadalmi részvételét, tudatosítsa bennük az életüket érintő döntések, választások lehetőségét és ezzel közvetetten elősegítse a helyi közösség erősítését. A csoport ennek megfelelően a kezdetektől fogva nyitott csoportként működött, mely folyamatos kapcsolódási lehetőséget biztosított a telepen élő nők részére. 2017 nyarán született meg az ötlet, hogy a csoportot zárttá és önismereti fókuszúvá téve jobban elősegíthetjük a változást.

Ha te is elkötelezett vagy a roma nők egyenjogúságának megteremtése iránt, támogasd programunk fenntartását!

A csoportvezetők a 12 alkalmas, kísérleti jelleggel megtartott foglalkozások tapasztalatairól, módszereiről számolnak be a fent említett cikkben, melyből kiderül, hogy egy cigánytelep közösségi konténerébe is érdemes elvinni azokat a módszereket, melyek erősíti a támogató közösséghez tartozás pozitív élményét a résztvevőkben és növelik tudatosságot, a bizalom és önbizalom alapjait is.

„Megnőtt az önbizalmam. Azelőtt nem voltam egyáltalán magabiztos. Amióta, egy fél éve ide járok, érzem, hogy nagyobb az önbizalmam. Régebben nem mertem az emberekkel beszélgetni, beszélgetést kezdeményezni, szóval még nevetni sem mertem az emberek előtt. Ebben a csoportban úgy érzem, hisznek bennem és mindig bíztatnak engem, hogy nyugodjak meg, meg tudom csinálni és ne legyek szégyenlős.”

A fent ismertetett írás az alábbi számban található (és teljes terjedelmében letölthető):

A Parola 1990 óta a közösségfejlesztés magyarországi szakmai folyóirata, mely leggyakrabban a települési önkormányzatok és a helyi önszervező közösségek együttműködési kísérleteiről, civil kezdeményezésekről számol be, illetve tájékoztat a szakmai találkozókról, kiadványokról, pályázati lehetőségekről. Bemutat számos társadalmi, cselekvési technikát az állami (önkormányzati), a piaci és a civil szektor együttműködésében, és beszámol a közösségfejlesztés külföldi tapasztalatairól is.