Megkezdődött a kártyás villanyórák bekötése Dányban

Adósságkezelő programunk ismét fontos állomáshoz érkezett. Június végén az Elmű-Émász Hálózati Kft.-vel együttműködve Dányban is megkezdődött a kártyás villanyórák felszerelése. 

Eddig nyolc háztartásban szerelték fel az órákat, most zajlik a megrongálódott belső vezetékek cseréje, de ezekben a házakban már a nyár folyamán legálissá válik az áramhasználat.

A dányi telepen tavaly év elején indítottuk az adósságkezelő csoportot a helyi igényekre válaszolva, az áramhasználat törvényessé tételét tűzve ki célul. Most azokat tudjuk támogatni, akik a heti egy alkalommal tartott foglalkozáson rendszeresen részt vettek. A csoportfoglalkozások célja a telepen élők pénzügyi tudatosságának növelése, illetve az adósságcsapdából kivezető utak megtalálása.

A villanyórák bekötésének feltétele az áramszolgáltató felé fennálló tartozások rendezése is. A törlesztés módjáról, a részletfizetési kedvezményekről sikerült megállapodnunk a szolgáltatóval, ami a telepen élő családok számára valódi esélyt jelent, hogy legális áramhasználóvá váljanak.

A programba bekerülő családokat önkéntesek bevonásával végzett egyéni mentorálással is támogatjuk, ez szintén nagy segítséget jelent a pénzügyi tervezésben és a tudatos áramhasználóvá válás folyamatában.

A villanyórák felszerelését adományokból finanszírozzuk. Támogasd a Bagázst, hogy legyen kiút az adósságcsapdából!

Az adósságkezelő programot Bagon 2016-ban indítottuk el, ahol 11 család jutott kártyás villanyórához. a program résztvevői az elmúlt két évben több mint 2 millió forintot töltöttek villanyórájukra, és azóta is rendszeresen fizetik tartozásukat, melyből eddig összesen 1,2 millió forintot törlesztettek.

Egy-egy villanyóra felszerelése és a belső hálózat cseréje összesen körülbelül 350 000 forintba kerül családonként, amelynek nagy részét egyesületünk biztosítja. Bízunk benne, hogy sikerül forrást találnunk a folytatáshoz, és Bagon, illetve Dányban is nyitni tudjuk a programot, minél több családot segítve az első lépések megtételében.

Programunkat az Erste Stiftung és a SIMPACT támogatásával valósítottuk meg.

A bagi és dányi telepen élők adósságainak helyzetéről és hátteréről, áramhoz való hozzáférésükről szóló írásunkat itt olvashatjátok.