Digitális oktatás hátrányos helyzetű gyerekekkel: tippek és trükkök tanároknak

A távoktatásra való átállás fenekestül forgatta fel a gyerekekkel foglalkozó szakemberek tanárok és szülők életét – a gyerekekéről nem is beszélve. Az első néhány hét mindannyiunknak a lehetőségek felkutatásáról, kipróbálásáról, és egy egészen új rendszer kialakításáról szólt.

Nekünk, akik romatelepeken élő gyerekekkel és szüleikkel dolgozunk, szintén hetek kellettek ahhoz, hogy kitapasztaljuk, mi az, ami működik, és mi az, amit el kell engednünk ebben a helyzetben.

Nem szépítjük a dolgot: hátrányos helyzetű gyerekeknek segíteni az otthoni tanulásban: küzdelem.

Ahol családonként egyetlen okostelefont nevezünk digitális eszköznek; ahol hiába van ingyenes vagy olcsó mobilinternet, ha nincs lefedettség; ahol hiába próbál segíteni a szülő, ha neki is csak négy általánosa van: az otthontanulás küzdelem. A pedagógusnak, a szülőknek és a gyerekeknek is.

Mi a Bagázzsal ezt az időszakot próbáljuk megkönnyíteni a bagi és dányi telepen élő családoknak és a helyi iskolák tanítóinak is – eszközzel, konzultációval, fejlesztéssel, korrepetálással, önkéntesek toborzásával. Az országban viszont rengeteg iskola van, ahol nem működik civil szervezet, ami segíteni tudna a gyerekek elérésében.

Eddigi tapasztalataink és jó gyakorlataink megosztásával azoknak az általános iskolai pedagógusoknak szeretnénk segíteni, akiknek diákjai között halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek is vannak, és nehézséget jelent akár még a kapcsolattartás is.

Íme a Bagázs 10 tippje hátrányos helyzetű diákok távoktatásához!

Használj olyan alkalmazást, amit mindenki ismer

Felmérésünk szerint a leggyakrabban használt alkalmazás a telepeken a Facebook és a Messenger. Bár ezeket nem távoktatásra és tanulásra találták ki, sokak digitális kompetenciája túl alacsony szinten áll ahhoz, hogy egy új alkalmazást vagy rendszert vezessünk be, főleg a távolból.
A szülők többségének, akikkel mi dolgozunk, email címe sincs, és a Kréta, Google Classroom, Microsoft Teams használatának megtanulását sem várhatjuk el tőlük.
Sokszor az sem mindegy, hogy közvetlen Messenger üzenetként, vagy egy közös Facebook csoportba írjuk az üzenetet: egyénileg kell ismerni a szülők hátterét, mert van, aki a csoportba posztolt információkból nem tudja kiszűrni a rá vonatkozó feladatokat, elvárásokat.

Még egy érv a közösségi platform használata mellett, hogy több szolgáltató mobilinternet csomagja korlátlan hozzáférést biztosít ezekhez, így az sem jelent gondot, ha elfogy a havi adatmennyiség.

Egyeztess szóban minél gyakrabban

A szülők alacsony iskolai végzettsége esetén elengedhetetlen a szóbeli kapcsolattartás – akár telefonon, akár videóhívással. Tudjuk, hogy ez plusz időt és terhet jelent, de azt látjuk, hogy hetente minimum egyszer vagy kétszer elengedhetetlen.
A legfontosabb tudnivalókat, határidőket szóban is el kell ismételni, akár többször megbeszélni őket.

Segíts videóhíváson keresztül

Nemcsak a szülőkkel, hanem a gyerekekkel is fontos a rendszeres, közvetlen kapcsolattartás, lehetőleg videóhíváson keresztül. A hátrányos helyzetű gyerekektől nem várható el az önálló, otthoni digitális tanulás, és általában a szülők sem tudnak segíteni – így legjobb esetben egy-egy videóhívás segíthet papíralapú feladatok megoldásában. Ilyenkor van lehetőség segítséget nyújtani a házi feladatban, elmagyarázni egy-egy részt, vagy akár osztályozni is pl. a hangos olvasást.
Tudjuk, hogy egy osztálynyi gyerekkel nem lehetséges minden nap (sőt, minden másnap sem) egyesével és személyre szabottan foglalkozni, de sajnos sokszor ez az egyetlen mód arra, hogy a gyerek haladni tudjon a tananyaggal.

Az élő párbeszéd hiánya teljes motiváció elvesztését jelentheti a gyereknek, így akár már egy tizenöt-húsz perces egyéni foglalkozás számít!

Kapcsold össze a tananyagokat

A készségtárgyakat nagyszerűen ki lehet használni arra, hogy támogassák a többi óra tananyagát. El kellett olvasni egy mesét, történetet? Legyen feladat lerajzolni a főszereplőt! A sokszögekről tanultok matematikából? Vágjanak ki a gyerekek háromszögeket, négyzetet, téglalapot technikán! Fő a kreativitás – és persze az egyszerűség.

Ismételd el többször a fontos határidőket

Tapasztalataink szerint a legtöbb nézeteltérés abból adódik, hogy nem készül el egy-egy házi feladat vagy beadandó, a tanár (jogosan) jelzi a hiányt és esetleg egyest ad miatta – ami aztán a maradék motivációt is teljesen elveszi. Azt javasoljuk, hogy a határidőkről, beadandó feladatokról többször, több csatornán, lehetőleg szóban is emlékeztessük a szülőket és a gyerekeket.

Engedd el, ami nem megy

Bár rengeteg segítő feladat, videó, játékos applikáció érhető el akár ingyen, sajnos a legtöbb hátrányos helyzetű tanuló nem tudja ezeket megnézni, használni. Ahol régi, gyengébb minőségű telefonon, laptopon próbálják megcsinálni ezeket, vagy esetleg az internet lefedettsége sem jó és emiatt akadozik egy videó betöltése, nem fogják tudni megnézni és megoldani őket.

El kell fogadnunk, hogy azt, amit normál körülmények között meg tudnánk tanítani a gyerekeknek három hónap alatt, azt így nem lehet.

Segítség lehet egy-egy kép, folyamatábra, figura kivágása és megmutatása kamerán keresztül, emellett rengeteg olyan játék van, ami telefonon vagy videóhíváson keresztül is játszható, megtanítható a szülőknek is, próbáljuk ezeket alkalmazni!

Adj minél több megerősítő visszajelzést

Még talán soha nem volt annyira fontos a megerősítő, pozitív visszajelzés, mint a távoktatás idején. Azt tapasztaljuk, hogy a gyerekek most még több csalódással, negatív érzéssel találkoznak, hiszen ez a közvetlen környezetüknek is nehéz időszak, ráadásul a legtöbb online feladatot nem tudják megoldani. Fontos, hogy azonnal megerősítő visszajelzést kapjanak arról, amit sikerül teljesíteniük!

Próbálj rugalmas lenni, amennyire lehet

Bár a fenti trükkök nekünk működtek, ez nem jelenti azt, hogy mindenhol működni fognak. A legfontosabb tanács, amit adhatunk, hogy a gyerekek, családok egyéni igényeinek, szükségeinek, és a saját határainknak megfelelően próbáljunk segíteni az otthontanulásban. Nincsenek mindenkire érvényes szabályok, és bár tudjuk, hogy az egyéni megoldások több energiát igényelnek, a hátrányos helyzetű családoknak nincs lehetőségük teljes mértékben alkalmazkodni a standard szabályokhoz.

Ne félj segítséget kérni

Ahogy a cikk kezdetén is írtuk, ez az időszak hatalmas kihívás elé állít mindenkit. Talán a legfontosabb tanácsunk, hogy ne féljenek segítséget kérni! Rengeteg jobbnál jobb kezdeményezés indult el itthon – például ez a Facebook csoport -, így van kihez fordulni legyen szó akár digitális segítségről, akár a mentális egészségről (ezen az oldalon).  Használd ki a lehetőségeket!

Kitartást, türelmet és hitet kívánunk minden pedagógusnak!