Kié a házam? – Tisztázatlan tulajdonviszonyok a telepeken

A telepeken való munkát évek óta nehezíti a tulajdonviszonyok rendezetlensége, mely leginkább a szerződés nélküli adásvételek következményeként áll elő. Ebbe futunk bele, amikor a közműtartozások rendezéséről vagy egy tervezett ingatlanvásárlásról van szó, sok esetben ez szab gátat a továbblépés lehetőségének.

A Jogklinika programot évekkel ezelőtt indítottuk, és számos, egyéb tisztázatlan jogi helyzet kezelése mellett több ház tulajdonviszonyának rendezésén dolgozunk folyamatosan. Ez minden esetben hosszú, akár évekig elnyúló folyamat lehet.
A telepen élők gyakran szóbeli megállapodást követően készpénzért adják-veszik a házakat, és mindössze a kollektív emlékezet őrzi meg ezeket a tranzakciós folyamatokat. Vitás ügyek ebből mégis ritkán alakulnak ki, a szóban kötött megállapodásokat legtöbbször tiszteletben tartják.

A problémák akkor kezdődnek, amikor a családok szeretnének előrébb lépni: nagyobb házba költözni, rendezni a közművek felé fennálló tartozásokat, illetve a korábbról hitelekkel terhelt házak árverezés alá kerülnek.
Most pro bono ügyvédi segítséggel, a Siegler Bird & Bird Ügyvédi Iroda munkatársainak közreműködésével egy évek óta húzódó ügy végére sikerült pontot tennünk. Így kerülhetett egy bagi családi ház a házban élő, valós tulajdonosának a nevére.

Támogasd a Bagázs Jogklinika programját, hogy másoknak is legyen esély „tiszta lappal” indulni!

A helyzetet itt az nehezítette, hogy a ház korábbi tulajdonosának a hitelét közben a házra terhelték, és mivel a jelenlegi családfőnek a nevén is van tartozás, a család szerette volna az ingatlant az idősebb fiúgyermek nevére íratni. A gyámhatóság azonban nem engedélyezte, hogy a kiskorú nevére terhelt ingatlan kerüljön. Most kerülhetett végre az időközben nagykorúvá váló fiú nevére az ingatlan, ahol a család évek óta él, az előző tulajdonost pedig segítettük abban, hogy a bank felé kérelmet adjon be hitele mérséklésével kapcsolatban, és lehetősége legyen adósságait törleszteni.

Számos beadvány, kérvény és egyeztetés után a Liget utcában egy ház és benne élő lakói most úgy tűnik, „tiszta lappal” indulhatnak.

Ha szeretnél többet megtudni az ingatlanokat terhelő hitelekről, olvasd el összefoglalónkat a telepi háztartások tartozásainak szerkezetéről.