Áttekintés programjainkról – Adósságkezelés 2018/1.

A dányi adósságkezelő programban 10 önkéntes összesen 9 hónapon át találkozott hetente telepen élő mentoráltjával, hogy támogassa őt abban, hogy a program végére pénzügyi tudatosságban, tervezésben készen álljon arra, hogy elkezdje tartozásait rendezni, megszervezze a legális áramfogyasztással kapcsolatos költségek finanszírozását. Emellett, a program koordinátora minden egyes héten adósságkezelési csoportot is tartott a programban részt vevő mentoráltaknak a közös alap/tudás/ismeret megszerzése érdekében.

A közel 1 éves csoport, program legfontosabb eredménye, az a 8 beszerelt villanyóra Dányon, mellyel a résztvevők felelősséget vállalnak a havi törlesztőrészlet befizetésére. Ez sok szempontból a helyi tradíciókon és elvárásokon való változás és változtatás szükségességét is jelentette.

Mióta adósságkezelő van azért jobb ez mert saját önmagunkat láttuk abban, amiben vagyunk. Akkor nyílt ki a szemünk valójában, hogy mennyi tartozásunk is van, meg hogy miket kéne csinálnunk, hogy jobb legyen.

Hát most már így jobb, hogy mindenki tisztábban lássa eztet –  gondolom nem csak én vagyok vele így egyedül – azt, hogy igenis nekünk is tenni kell ezért, hogy tartozási problémánk van. Ugye ebből komolyabb probléma is van és az adósságkezelő kinyitotta a szemünket arra, hogy igenis csináljunk valamit, hogy ez ne történjen meg még egyszer. Ugye az ember félelemmel él, hogy jönnek a rendőrök a villany miatt. Nem csak a villany miatt mondjuk, hanem több tartozása is van azért az embernek, csak egyelőre most annak is örülünk, hogy a villanyunk kész lesz és azt tudjuk fizetni. Nehezen lehet, de azt is ki kell. Hát meg ugye, hogy mindenki saját magának ezt nem tudta volna megtenni. Jártunk a csoportra, részt vettünk a programon és akkor láttuk, hogy végül is mi is elintézhettük volna a villanyt…aztán csak vártuk a csodát…nem baj, ebből is tanulunk!”

Támogasd programunkat, hogy a telepen élők elindulhassanak a legális életvitel felé, amiből az egész társadalom profitál!

A változással kapcsolatos kihívások, nehézségek az önkéntesek számára fontos tanulságként szolgáltak arról, hogy a valódi és hosszútávon is hatásos segítségnyújtás a szemléletváltozás támogatása.

„Most már jobban látom, hogy mennyi munka egy kis változást elérni, hogy nem lehet valakit, vagy valamit egy csapásra megváltoztatni.”

„Nagyon nehéz egy megkövült rendszerrel, abba születettekkel megértetni, hogy máshol máshogy működnek a dolgok.”

A programban részt vevők az első csekket már befizették, a következő egy évben összesen közel kétmillió forintot kell törleszteniük, amellett, hogy fizetik az áramhasználat költségeit.

Program neve Adósságkezelés
Telepi résztvevők száma 8-10
Önkéntes résztvevők száma 10 mentor, 1 szakértő (Morgan Stanley)
Önkéntes órák száma 490
Mentor-mentorált találkozók száma 218

Programunkat az Erste Stiftung és a SIMPACT támogatásával valósítottuk meg.