Áttekintés programjainkról – Női csoport 2018/1.

8 telepen élő nővel, asszonnyal dolgoztunk együtt közel fél éven át minden egyes héten a bagi roma közösségben. Az eleinte nyitott csoportként működő közösség végül 12 hétig zárt, terápiás, önismereti fókuszú csoporttá alakult, ahol a résztvevők a saját testük/lelkük megismerésén dolgoztak önmaguk és mások megértéséért, elfogadásáért.

A csoport talán legfontosabb hatása az volt, hogy a tagok közösen hozták létre és élték át a bizalom és a biztonság terét:

„Hogy létezhet, meg lehet teremteni a telepi közösségen belül, egy nem feltétlenül barátokból, rokonokból álló csoportban a bizalmat. Ki lehet alakítani egy olyan közeget, ahol egyszerűen nem kérdés önmagunk és a másik résztvevő “biztonsága”, ahol mindenki úgy lehet bent, hogy nem  kell attól tartania, hogy valaki megbántja őt vagy szégyellnie kellene magát. Ez egy telepen (de lehet, hogy nem csak ott) nagyon nagyon nagy szó. Hogy szerdánként 1,5 órára tényleg valódi kapcsolatban lehet a másikkal, figyelhet a másikra, miközben rá is figyelnek, nincs egyedül.”

Egy olyan térben kapcsolódhattak össze, amely nyitott volt a befogadásra:

„Egy sok szempontból marginalizált, magányos helyzetben lévő lány befogadásának a története hétről-hétre lenyűgözött, pontosabban az a folyamat, ahogy feloldódott, belejött, látszódott, hogy olyan élményben van része, ami megerősíti, támaszték számára. Pár hét után már éreztem, hogy ő is megérkezett teljes valójában, félelem nélkül a csoportba, biztonságban van. Később a csoportokon sokszor felhozta, hogy neki milyen nagy élmény köztünk lenni, szeretetteli és, hogy ezt korábban nem tapasztalta meg. Az otthoni érzelmi biztonság, intimitás hiányát mutatta az a jelenet, pontosabban körvonalazta, hogy honnan jöhetett ez a lány,  amikor a női klubban megünnepeltük a születésnapját. Elmondása szerint a legcsodálatosabb szülinapja volt egész eddigi életében. Érzelmileg csoportvezetőként nehéz volt megélni, hogy ez volt a legjobb szülinapja, hogy otthon akkor mi van, meg a barátokkal, hiszen mi a puszedlibe tettük bele a gyertyákat, megöleltük, emlékeztünk rá, ennyi volt, de semmi több. Számára ez meg ekkora élményt jelentett. Szóval az meghatározó, tudni, érteni, hogy innen indulunk.”

Támogasd a Bagázst, hogy tovább folytathassuk programunkat a roma nők egyenjogúságának megteremtéséért!

„Számomra a csoport egyik nagy eredménye, hatása, hogy a benne résztvevő telepen élő nők és a budapesti önkéntesek között nem tesznek különbséget, egy közösségként kezelik a klubot. Korábban jellemző volt, hogy még a női témákat is kettéválasztották, aszerint, hogy kihez kapcsolták azokat, hogy a pesti nőkre vagy a telepi nőkre. Most viszont már az van, hogy mindegy, hogy kinek a testével foglalkozunk, beszélünk, a cimkék eltűnnek. Például a hajjal foglalkozó alkalmakkor egyik tag sem emelte ki, hogy csak a cigánylányoknak szokott hosszú hajuk lenni vagy hasonlók.”

A csoporttagok számára a csoportszabályok és keretek megismerése, elfogadása, betartása és betartatása kiemelt fontosságú volt mindvégig: nem csak a csoportban alkalmazkodtak ehhez ugyanis, hanem az életük más területén is próbálták ehhez tartani magukat:

„Megélhettem a csapatmunkát, az őszinteséget, azt, hogy nem vágok másnak a szavába.”

„Amióta a Női klubon részt veszek, azt vettem észre, hogy könnyebben tudok szót érteni másokkal. Például nem beszélek, miközben a másik mond valamit, meghallgatom.”

A csoportfoglalkozások 12 hetében a résztvevők elkészítették saját testükről, az ahhoz kapcsolódó érzelmekről, viszonyulásaikról szóló fotóalbumukat.

A bagi önismereti fókuszú női csoportról bővebben itt olvashatsz.

Program neve Női klub
Telepi résztvevők száma 8
Önkéntes résztvevők száma 1
Önkéntes órák száma 80 óra
Elkészült produktumok száma 10 fotóalbum, 1 nyersanyag filmhez