Áttekintés programjainkról – Lépésről-lépésre a legális élet felé 2018/1.

Közel egy évre nyúlik vissza a bagi adósságkezelő csoport története. A „Lépésről lépésre” csoport azért szerveződött, hogy a bagi telepen élő legrosszabb helyzetű családok is esélyt kapjanak a változásra és lépésről-lépésre haladjanak a közös cél megvalósítása felé: a házaikba a víz bevezetése és a külső árnyékszék megépítése óta legtöbben rendszeresen fizetik a vízhasználat díját.

„A víz, nagyon jó volt, hogy bent van nekem a víz, nem kell mindig lemenni csapnál, ha mosok… Amikor hoztam a vizet, nehéz volt. Nem kell lemennem a csapnál, csak megengedem a mosógépbe a vizet. A következő lépés a villany, aztán ha az is meglesz, lehet beszélni a csatornáról is. Nekem nagyon jó, hogy bent van a víz. A többiek is örültek neki, hogy bent van a víz, és azóta fizetem a sajátomét.”

Az elmúlt félévben támogatásunkkal a magántulajdon védelmét szolgáló kerítést vontak a házaik köré.

Négy hónapja költöztünk vissza Bagra, hamarosan lesz munkám, lett kerítésem. A gyerekek nincsenek az utcán, nem jönnek be kutyák, nincs szemét. A lakás is rendben van belül.”

Ezt követően a csoport tagjai a legális áramhasználat irányába tesznek éppen lépéseket. Az Egyesület az építési, szervezési költségek nagy részét átvállalja az ott élőktől, de alapelveink szerint minden egyes lépésnél a résztvevők egyrészt önrész fizetését vállalják, valamint saját fizikai munkájukkal is segítik az építést. Mindennek a feltétele egyrészt az új közszolgáltatás díjának a rendszeres befizetése (vízdíj), valamint a rendszeres jelenlét a heti csoportokon.

Te is tehetsz egy lépést azért, hogy a telepeken élők is előrébb jussanak. Támogasd munkánkat!

Hát soha nem tudtam volna érezni azt, hogy milyen jó az, hogy másoknak segítek. Nem csak az, hogy nekem most van áramom, ami legális, hanem inkább az, hogy másoknak segíteni. Milyen öröm volt, amikor a vizet is bevezették, mennyire tudtak örülni a víznek emberek, hogy bevezették, most meg a kerítés, hogy elkerítsék a portájukat. Ennél nagyobb jó érzés nincs, azt hiszem. Én abban segítettem, hogy a foglalkozások előtt körbejártam nekik sokat, hogy egy alkalmat ne hagyjanak ki a csoportról, mert ha nem jönnek, nem kapnak vizet, nekem ebben volt a szerepem.”

Az adósságkezelő csoport egyik legnagyobb eredménye, hogy miután megtörtént hét házba a vízbekötés, a csoporttagok közül többen felismerték, megértették, hogy rendszeres, a nyílt-munkaerőpiacon való munka nélkül hosszútávon nehezen finanszírozható az „új” életük.

A csoportfoglalkozásokon önéletrajzokat írtak, készültek az állásinterjúra és az Egyesület közvetítésével tavasszal kilencen elhelyezkedtek. Ebből heten a próbaidő lejártával is megtartották állásukat.

„A csapattársainkkal is jól kijövünk. Eddig azt mondták, hogy félnek a bagiaktól, mert eddig kicsit rossz hírünk volt, de viszont azt mondtam nekik, hogy ahogy mondja a mondás, lakva ismerjétek meg az embereket. Úgyhogy amióta együtt dolgozunk, három hónapja a csoportvezető is meg van velünk elégedve, most már tudunk alkalmazkodni a szabályokhoz, hogy mit mikor kell bejelenteni, ha például szabadságra megyünk… Sőt a főnök kiemeli a bagiakat, hogy ennyire rövid időn belül alkalmazkodtunk, bejárunk, megvan a rendszeresség, azt mondta kellemesen csalódott bennünk.”

„Amit kapok összeget az jó, mert meg tudok venni mindent a kicsiknek meg a beteg gyereknek is. A Zöld Hídnál dolgozni nekem most sokkal könnyebb, mint ahol dolgoztam Rákoson, a bérlet miatt is. De itt nem, itt rendesek a kollégák, a főnökök, a szalagvezető, a csoportvezető, a fizetés is jobb, mint ott volt.”

Program neve Lépésről lépésre
Telepi résztvevők száma 38 fő
Ebből rendszeresen részt vett 14 fő
Csoportalkalmak száma 18
Munkába állók száma 9 fő
A kerítést építő családok száma 12

Programunkat az Erste Stiftung és a SIMPACT támogatásával valósítottuk meg.