A fiatalok a javítóintézetekben és a börtönökben is fejleszthetőek

Nagyon fontos, hogy azok a fiatalok, akik valamilyen bűncselekményt követtek el, megkapjanak minden segítséget ahhoz, hogy amikor szabadulnak, készek legyenek a visszailleszkedésre a társadalomba. Ezt is várjuk tőlük. Töltsék le a büntetésüket, fejlődjenek, változzanak meg, és utána éljenek jó és hasznos életet. Hogyan történhet ez meg egy zárt intézményben? Hogyan lehet egy tizenévest úgy felkészíteni a bűnmentes életre, hogy elzárjuk a külvilágtól, a lehetőségektől?

Amikor egy fiatalkorú elkövet egy bűncselekményt, és szabadság megvonással járó büntetést kap, azt vagy börtönben, vagy javítóintézetben tölti le. Mind a két esetben elszakad attól a környezettől, ahol addig élt, elszakad a kapcsolataitól, a számára ismerős közegtől, és bekerül egy ismeretlen, zárt intézménybe. 

Az élet teljesen más a javítóintézetekben és a fiatalkorúak börtönében. Az előbbi a gyermekvédelemhez tartozik, az utóbbi pedig a büntetés-végrehajtáshoz. Más a forma, más a rendszer, más az élet, de a célja ugyanaz: a fiatal változzon meg, és úgy jöjjön ki, hogy kész van a saját életét élni. Képes tanulni, dolgozni, képes az emberi kapcsolatait működtetni, jó és felelős döntéseket hozni. 

Hogyan tud ez megvalósulni?

A javítóintézetekben a nevelőktől, pedagógusoktól kapnak segítséget a növendékek. Vannak programok, bizonyos feltételek mellett ki is mehetnek az intézményből, több civil és vallási szervezet is tart különféle foglalkozásokat. A fiatalok csoportokban élnek, nem zárkában, a csoportoknak van nevelője, akik képesek valamennyire a sérült kapcsolatokat „gyógyítani”. Lehet hozzájuk kötődni, beszélgetni, együtt lenni egy biztonságos környezetben.

A börtönökben a legtöbb fiatalkorú fogvatartott külső kapcsolatok nélkül tölti bent az idejét. Ez azt jelenti, hogy nincs a külvilágban senki, aki látogatná őket, aki csomagot küldene, vagy anyagilag támogatná a fiatalt. Kevesebb program, kevesebb lehetőség áll a rendelkezésükre a fejlődéshez. Nagyon elszántnak és tudatosnak kell lenni ahhoz, hogy valaki bent a saját fejlődésére fókuszáljon, és megtalálja azokat az embereket, akik ebben segíteni, támogatni tudják.

Minden olyan foglalkozás, ahol a fiatalok együtt játszanak, együtt végeznek valamilyen tevékenységet, úgy képes fejleszteni az élethez szükséges kompetenciákat, hogy az észrevétlen marad. Miközben együtt oldanak meg egy feladatot, kénytelenek együtt gondolkodni, figyelni egymásra, meghallgatni a másik ötletét, javaslatát. Amikor együtt játszanak, a döntéseket is együtt hozzák meg, amiről a játék végén azonnal kiderül, hogy jó döntés volt-e, segítette-e a megoldást, vagy újra kell tervezni. Ezek a képességek azok, amikre egy felnőtt, felelős élethez is szükség van. 

Ezek a készségek mind fejleszthetők, ráadásul úgy, hogy a fiatalok szívesen vesznek részt a foglalkozáson. A börtöntől eltérően a játék közben nem döntenek helyettük, a megoldáshoz megkapják azt a felelősséget, amire szintén szükségük van az eredmények eléréséhez. Egy jól felépített és levezetett játék elképesztő hatással lehet a fogvatartott fiatalok életére. 

Ezt a lehetőséget hozza be az ActiveGames4Change nemzetközi projekt hazánkba, melynek első lépései már megtörténtek. Reményeink szerint nemcsak a javítóintézetekben, hanem a fiatalkorúak börtönében is lehetőségünk lesz megvalósítani a programot, hogy az ott büntetésüket töltő fiatalok is megkapják mindazt a segítséget, ami a bűnmentes élethez szükséges. Ha a program további alakulására is kíváncsi vagy, kövesd a BAGázs honlapját, ahol minden eredményről be fogunk számolni.

Támogass minket, hogy továbbra is a telepeken élő gyerekek mellett állhassunk, és esélyt adjunk nekik egy igazságosabb jövőre!