Áttekintés programjainkról – Jogklinika 2018/1.

A Jogklinika Program az ELTE ÁJK-n a Kriminológiai Tanszék támogatásával egy fakultatív óra keretében joghallgatókat készít fel a romatelepeken élők támogatására, a hivatalos ügyek jogi útvesztőiben való eligazodásra. A joghallgatók a félév során 2 napot töltenek a bagi, illetve dányi romatelepen, ahol ügyfélfogadás során segítik a helyieket az ügyintézésben. A program célja a jogászi szakma társadalmi felelősségvállalásának ösztönzése, a jogon kívüliség felszámolása a telepeken és a legális életvitel kialakításának (pl. tulajdonviszonyok rendezése) háttértámogatása.

„Alapvetően támogató környezet vesz körül, senki nem próbált meg lebeszélni arról, hogy ezzel foglalkozzak de a telepi látogatástól tartott a családom és a barátaim is. Annyiszor került szóba a téma az utóbbi időben, hogy kézzelfogható jeleit látom annak, hogy a körülöttem lévők véleménye és előítéletei is változnak. A Bagázs tényleg annyira egyedi megközelítést nyújt a problémákhoz, hogy a legkonzervatívabb emberek a környezetemben is érezhetően új oldalról látják a cigányság helyzetét.”

Fotó: Merész Márton

Az ELTE ÁJK-n futó 90 perces 12 alkalomból álló „Jogi segítségnyújtás a romatelepeken” címen meghirdetett kurzus a tavaszi félévben 19 fővel indult el. A féléves szemináriumi munka teleplátogatással kezdődött, a félév során pedig a hallgatók a romatelepen élőket érintő jogterületekkel ismerkedhettek meg (tulajdonjog, ingatlan-nyilvántartás, végrehajtási eljárás, szociális ellátórendszer, közfoglalkoztatás, büntetőjog, diszkrimináció), hogy a Bagon és Dányban tartott jogsegély alkalmakon szakszerű segítséget tudjanak nyújtani. A tavaszi félévben 4 senior joghallgató vett részt koordinátorként a programban.

Támogasd programunkat, hogy a telepen élők elindulhassanak a legális életvitel felé!

Bagon és Dányban a BAGázs Jogklinika programjának keretében a 2018-as tavaszi félévben hetente két órás ügyfélfogadást tartottunk. Ezeken alkalmanként 4-5 telepi lakosnak segítettünk jogi ügyei megoldásában, a két telepet együttvéve több, mint 30 olyan alkalom volt, amelyen joghallgatók is részt vettek. A joghallgatók kredit ellenében teljesítik az órát, a senior joghallgatók pedig önkéntesen 700 órát dolgoztak az évben.

Ebben a félévben a pro bono ügyvédi segítségnyújtás a telepi ingatlanok tulajdonjogi helyzetének rendezéséhez kapcsolódott, egy ügy végére pedig ebben a félévben sikerült pontot rakni. (Erről bővebben: Kié a házam? című írásunkban olvashatsz.)

Program neve Jogklinika
joghallgatók száma 19 fő
senior joghallgatók száma 4 fő
önkéntes órák száma 143
ügyek száma 83

Olvasd el többi programunk féléves beszámolóját is!